Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dítě - ukázka

17. 4. 2011


 

Činnost 1:


 

Batikování látky:

Dneska se zaměření na výtvarnou činnost. Vyrobíme si vlastní tričko, kalhoty nebo tašku pomocí techniky batikování.

Batika je stará technika barevného zdobení látek, původem z Asie. Batikování je dnes v našich končinách oblíbené hobby zejména ve spojení s textilem. Již se nejedná o ryze přírodní postupy, ale jednoduše o barvení oděvů, kdy se za pomocí různých triků a speciálních barev dociluje náhodných či chtěných efektů na barevných textilu. V dnešní době se batika dělí na batiku vyvazovanou (neboli mačkanou či klasickou), v mikrovlnné troubě, šitou a za studena a voskovou. Záleží především na typu barev, použitých pomůckách a způsobu provedení, neboť na každou techniku se dají koupit barvy speciální. My se zaměříme na batiku vyvazovanou.

Pomůcky:

Veliký hrnec, vodu, vařečku či jiné promíchávátko, barvy na textil, provázky, obvazy a jiné svazovací materiály, tričko, kalhoty či látkovou tašku a nůžky.

Postup:

Vezmeme námi vybraný oděv a místa, která chcete nechat světlá ovážete provázkem. Čím více mačkáme, tím více drobných vzorů dosáhneme. Po obvázání obarvíme daný kus látky. Kousek látky vložíme do hrnce, do vařící vody a vaříme. Vaříme po dobu 30 minut a začínáme od světlých barev. Až voda vychladne (!), můžeme začít s obvazováním další vrstvy a barvením v tmavší barvě, nebo výrobek ochladíme, vymácháme a zbavíme obinadel.


 


 

Činnost 2:


 

Hra:

Kdo jsem?

Se skupinou se posadíme do kroužku. Vybereme jednoho člena, kterého odvedeme za dveře, aby nebyl v blízkosti zbytku skupiny. Děti, kteří zůstali v kroužku se přehází, aby si jedinec za dveřmi nepamatoval jejich pořadí a místa. Jedinci za dveřmi zavážeme šátkem oči a přivedeme ho zpět do místnosti, mezi zbytek skupiny. Posadíme ho doprostřed kroužku. Jeho úkolem bude poznat děti prostřednictvím sluchu, jelikož budou jednotlivě vydávat různé zvuky. Pokaždé, když jedince správně uhodne, přehodí se s ním.

 

Třídění mincí:

Hráči se zavážou oči a do hrsti dostanou asi 15 - 20 drobných mincí. Měly by mezi nimi být platné i již neplatné nebo cizí mince a můžeme přidat i věci, které jen mince připomínají (kovová kolečka, plíšky). Účastník má za úkol je roztřídit na hromádky. Nejdůležitější je správnost, jako druhý rozhoduje čas. Když bychom připravili víc stejných hromádek, můžeme nechat více dětí třídit současně, hra je hned o něco akčnější.


 

Poznej a vypravuj:

Vedoucí si připraví asi 20 lístečků se zvířaty. Podle věků dětí-je určena obtížnost. Věkové skupiny si určí vedoucí a rozdělí děti do skupin. Pro každou skupinu musí být připraveno 20 lístečků. Poté si vedoucí volá jednotlivé děti ze své skupiny a oni musí poznat co nejvíce zvířat. V každé skupině by mělo být přiměřeně stejný počet dětí a by hra byla fér. A kolik jednotlivé dítě pozná (maximum 20, minimum 0) se počet zapíše. A na konci hry se pak jednotlivě sečte. Když budou mít všechny děti po poznávačce tak si celá skupina vybere jedno dítě - zástupce a ten musí říct o 1 zvířeti které si zapamatoval pár vět. Kolik řekne informací, tolik získává bodů.


 

Činnost 3:


 

Sledování DVD:

Tři veteráni:

(Se zvukovým výstupem pro nevidomé)

Tři vysloužilí vojáci _ dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác _ jsou po propuštění z armády bez peněz a toulají se světem. Od dobrosrdečných skřítků dostanou kouzelné dary: harfičku, která "vyrábí" vojáky, sluhy apod., cylindr, který vykouzlí, na co si člověk vzpomene a ... Tři veteráni přemýšlejí, jak s dary co nejlépe naložit a nakonec se vypraví do království Monte Albo, kde se Bimbác zamiluje do princezny Bosany. Bosana je nejen krásná, ale navíc proradná a postupně vojáky o všechny dary připraví a nechá je vyhnat. Zatímco se s králem radují, co všechno budou moci s kouzelnými věcmi podnikat, vojákům ještě dlouho trvá než pochopí, co je pro ně na světě opravdu nejdůležitější. Pak se znovu objeví skřítci a zavedou veterány ke stromům s kouzelným ovocem. Po něm naroste Bosaně dlouhatánský nos, který dokonce překročí hranice království. Pomoci jí může jen ovoce z druhého stromu..

Režie: Oldřich Lipský

Hrají: Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Josef Somr, Vida Skalská-Neuwirthová, Július Satinský, Zdeněk Svěrák, Miloš Kopecký, Lubomír Lipský st., Jiří Kaftan, Milan Lasica, Jiří Hálek, Vladimír Hrubý, Ladislav Gerendáš, Miloslav Štibich, Vladimír Hrabánek, Mirko Musil, Lena Birková, Jaroslav Vozáb, Jiří Knot, Jiří Krytinář, Vlasta Jelínková, Jan Kehár, Tomáš Vacek, Milan Riehs, Dana Balounová, Ivan Pokorný, René Gabzdyl, František Kubíček, Karel Smrž

Žánr: Pohádka / Komedie

Délka: 93minut


 


 

Úterý 11.1.2011


 

Činnost 1:


 

Hra ACTIVITY Děti:

Utvoříme dva týmy. Vylosujeme, který tým začíná. Každý tým obdrží jednoho slona a postaví ho na startovní políčko. První hráč prvního týmu vytáhne jednu kartu. Hráč teď musí svému vlastnímu týmu znázornit pojem, který je na kartě vyobrazený, aniž by jej pojmenoval. Hráči týmu se pokoušejí pojem uhodnout, hlásí své návrhy. Pokud se týmu podaří pojem uhodnout, posouvá slona na další políčko, které má stejnou barvu jako stopa na zadní straně karty. Neuhodnou-li, zůstává slon stát a kartu odložíme. Poté přichází na řadu další tým. Pojmy se znázorňují podle následujících pravidel:

Kreslení: Hráč, který kreslí, nesmí mluvit ani gestikulovat. Smí pouze sdělit spoluhráčům, že hádali správně a uhodli.

Opis: se musí vysvětlit opisem bez použití slova, které má být uhodnuto.

Pojem: se musí předvést pomocí pantomimy. Hráč nesmí mluvit, nesmí ukazovat na předměty v místnosti, smí ale ukazovat na části vlastního těla. Hráč si může vybrat, kterým způsobem pojem znázorní. Nejmenším hráčům se nebude chtít do opisu - pro rozvoj jejich slovní zásoby však doporučujeme např. každý třetí pojem znázornit opisem.


 

Činnost 2:


 

Výroba masek na maškarní karneval:

Pomůcky: Balónky, noviny, tapetové lepidlo, tác, mísa, temperové barvy, sešívačka, prádlová guma.

Noviny natrháme na kusy asi 10 x 5 cm velké, v míse rozmícháme s vodou podle návodu tapetové lepidlo. Nafoukneme balónek tak velký, jak je velká hlava dítěte, které bude masku nosit.

Kusy novin potíráme lepidlem, lepíme je na balónek. Na povrch balónku je dobré nalepit minimálně 4 vrstvy novin (jinak se při malování bude maska rozmáčet a deformovat). Vytlačujeme přebytečné lepidlo a uhlazujte noviny, aby na balónu nevlály. ( Pokud bude balónek špatně zavázaný a bude unikat vzduch, maska se scvrkne.)

Pak necháme výtvor schnout, nejlépe zavěšený nad topením. Po několika dnech by skořápka z novin měla být zcela suchá a tvrdá.

Rozstřihneme balónek na poloviny( vzniknou 2 masky na obličej) nebo vystřihneme tvar helmy či čepičky.

Sešívačkou přicvakneme gumičku, děti pak mohou masku pomalovat temperovými barvami.


 

Činnost 3:


 

Večerní předčítání knihy Hvězdička Zaspalka:

Autor: Frane Milčinski – Ježek

Ilustrace: Gorazd Vahen

Rok vydání: 2010


 

Děj knihy:

Hvězdička Zaspalka jistě není zlá, není ani hloupá nebo závistivá; jen nepořádná bohužel je. A na nebi ji má každý rád: ostatní sestřičky hvězdy, strýček Vlasatec i kmotr Měsíc. Protože ale její zapomnětlivost a nedochvilnost nemá konce, stihne ji jednoho dne trest. Nelze jinak. Za pozdní příchod do služby na noční obloze je poslána na zem, aby si své místo mezi ostatními na nebesích znovu zasloužila. Dokáže malé stvoření pohnout srdci chladných lidí? Vrátí se zlatá hvězda tam, kam patří?


 


 

Středa 12.1.2011


 

Činnost 1 a činnost 2:


 

Muzeum řemesel Letohrad:

Odjezd ve 14:30 autobusem Dětského Domova. Cesta je vzdálená přibližně 29km a bude trvat 30 minut. Děti sebou budou mít nabalenou svačinu. Večeře bude zajištěná v DD.

Muzeem nás bude provádět průvodce a ukáže nám expozice řemesel ve třech patrech sýpky.


 

O muzeu:

Muzeum zahrnuje více než 50 ucelených expozic řemesel a živností z období 1840 - 1930. Kromě relativně známých profesí, jako je truhlář či řezbář, prezentuje i práci kovotlačitele, koláře, bednáře, šindeláře a mnoha dalších. Mezi nejzajímavější exponáty patří vyřezávaný mechanický skanzen řemesel, mechanické dílny, pilnice se třemi funkčními katry a 100 let stará školní třída s ukázkami národních krojů. Pro mladší návštěvníky Nového dvora je zde také stálá výstava Fauna České republiky", která ukazuje na 120 vycpaných zvířat, ptáků a ryb v přírodní scenérii ozvučené originální zvukovou nahrávkou.


 

Otevírací doba:


 

duben - říjen denně 9:00 - 17:00 hod.

listopad - březen od pondělí do pátku 9:00 - 16:00 hod.


 

Vstupné:


 

Základní vstupné

(platí všichni nad 15 let) 80,- Kč


 

Snížené vstupné

(platí děti 6 až 15 let a držitelé průkazky ZTP) 60,- Kč


 

Rodinné vstupné

(otec, matka a jejich děti od 6 do 15 let) 180,- Kč


 


 

Činnost 3:


 

Hra:

Pantomima:

Nejdříve je nutné určit téma pantomimy. Slova k vybranému tématu organizátor napíše na lístečky a vybraný hráč si jeden vytáhne. Pak se to beze slov snaží předvést tak, aby hráči poznali, o co jde. Kdo uhodne, jde předvádět.


 

Nemocná ZOO:

Na papírky napíšeme jména zvířat a různé nemoci. Každý hráč si vytáhne papírek se zvířetem a papírek s nemocí. Cílem hráčů je prozradit ostatním, jaké zvíře představují a jakou trpí nemocí. Každý si dá mezi přední zuby do pusy sirku (bez síry) a snaží se to sdělit ostatním.


 

Aromaterapeutická hra:

Jedná se o klasické poznávání odlišných vůní - účastníci se rozsadí do kruhu a za doprovodu bubínků, tibetských mís, nebo relaxační hudby postupně "ochutnávají" jednotlivé typy vůní (používají se tyčinky, vonné olejíčky, bylinky). Možno kombinovat s "ochutnáváním" poslepu .


 

Čtvrtek 13.1.2011


 


 

Činnost 1 a 2:


 


 

Zimní turnaj ve futsalu:

Zimní turnaj se uskuteční ve Štíteckém kulturním domě. Bude organizován DD ve Štítech. Nás bude reprezentovat 10 dětí. Zúčastněné a výherce čeká odměna.


 

Futsal je halová obdoba fotbalu. Vznikl v Brazílii původně jako sport fotbalových veteránů. Po fotbalové kariéře se přemístili hráči z trávníků do menších ploch, do hal. Název futsal vznikl ze španělských nebo portugalských slov FUTbol nebo FUTebol a ze španělského nebo francouzského výrazu pro sál - SALon nebo SALa. V češtině se tato hra často nazývá sálová kopaná nebo halový fotbal.


 

Pravidla:

Hrací plocha je obdélníkového tvaru, kde délka musí být větší než šířka. Hraje se s míčem velikosti číslo 4 a s tlumeným odskokem. Hry se zúčastňují dvě družstva. Hraje se 4+1 (4 hráči v poli + 1 brankář) a počet střídaní není omezen podobně jako v ledním hokeji. Doba trvání jednoho zápasu je 2×20 min s tím, že pokud je míč mimo hru, časomíra se pozastavuje.


 

Činnost 3:


 

Malování na sklo:

Pomůcky:

- barvy a kontury na sklo

- štětec + voda nebo ředidlo na jeho mytí

- tužkou namalovaný vzor

- vatové tyčinky na drobné opravy

- jehla na opravy kontur

- papírový kapesník na otírání kontury a štětců

Dneska se zaměříme na kreslení barvičkama na sklo. Můžeme si nakreslit různé obrázky, např. květinky, sluníčka, domečky, zvířátka...Také techniky budeme mít dvě. První bude, že si obrázek prvně nakreslíme na průhlednou fólii a poté sloupneme a nalepíme na sklo, nebo jiný předmět. Druhá technika spočívá v tom, že si vezmeme přímo předmět (např. skleničku) a začneme malovat na něj. My budeme upřednostňovat první techniku, jelikož je méně náročná, ale když budou děti chtít, pustíme se i do druhé.


 

Pátek 14.1.2011


 

Činnost 1:


 

Beseda s Alešem Valentou v Acrobat Parku:

Dnes odpoledne se vydáme do Acrobat Parku, kde nás bude čekat Aleš Valenta. Aleš Valenta je moderátor a český akrobatický lyžař, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích. Jako první člověk na světě skočil trojité salto s pěti vruty. Ve Štítech vystavěl a provozuje centrum pro trénink i závody nejen pro freestyle ski, ale i pro snowboard.

Jeho beseda bude probíhat v areálu Acrobat Parku. Provede nás celým objektem a detailně popíše. Popíše nám své úspěchy, cestování po světě a jaké je to být mistrem světa v tomto oboru.


 

Činnost 2:


 

Origami:

Pomůcky: Papír, nůžky

Je to japonské umění skládání rozlišných motivů z papíru.

Typy skládanek:

Pohyblivé- Dá se s nimi manipulovat ( kroutit, tahat ), například skákací žabička, nebo nebe-peklo-ráj


 

Modulární- Složené z více dílú, které jsou do sebe zasunuty. Někdy také nazývané 3D origami. Do této kategorie patří i Kusudama - ozdobné květinové koule.


 

Mokré- Papír je navlhčený pro snadnější manipulaci. Obvykle na složité a náročné modely.


 

Činnost 3:


 

Sledování TV- SHREK -:

Shrek je zlobr (zlý obr), který si až na občasné útoky vesničanů žije poklidně ve svém útulném močálu, dokud mu do jeho obýváku nenažene zakrslý Lord Farquad všechny pohádkové bytosti, na které si jen vzpomenete. Shrek se rozhodne jít si stěžovat přímo do Farquadova sídla, doprovázen nesmírně ukecaným oslem Oslem. Farquad mu slíbí vrátit zpět jeho močál pod podmínkou, že pro něj Shrek vysvobodí krásnou princeznu Fionu z hradu hlídaného obrovským drakem.

Režie: Vicky Jenson, Andrew Adamson

Hrají:Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel, Jim Cummings, Simon J. Smith, Conrad Vernon, Ian Abercrombie, Andrew Adamson, Chris Miller, Kathleen Freeman, Christopher Knights

Žánr: Dobrodružný / Rodinný / Animovaný / Komedie

Délka: 90minut


 


 

Sobota 15.1.2011


 

Činnost 1 a 2:


 

Canisterapie+pracovní činnosti+vycházka do přírody

Návštěva u p. Pavelkové, která chová několik psů s canisterapeutických výcvikem. Děti se uvolní, budou navazovat kontakt se psy a a jejich chovatelkou- rozvoj

komunikativních dovedností, bude rozvíjet pracovní dovednosti - vyzkouší si

péči o psy - umyje jim misku, dá vodu, nasype granule, zkusí si je česat, a

pak půjdeme na procházku - rozvoj hrubé motoriky a celkové kondice.


 

Činnost 3 a 4:

Vydáme se do krytého bazénu v Šumperku. Z DD vyjedeme kolem 14:00. Jelikož budou mít děti po obědě, tak si s sebou nabalíme jednu svačinu. Budeme se vracet kolem 18:00 a děti budou mít oběd nachystaný v Domově.

Provozní doba:

PO: 6:00-8:00 17:00-20:00

ÚT: 6:00-8:00 14:00-22:00

ST: 6:00-8:00 17:00-22:00

ČT: 6:00-8:00 14:00-22:00

PÁ: 6:00-8:00 14:00-22:00

SO: 10:00-22:00

NE: 10:00-21:00


 

VSTUPNÉ NA 1 HODINU:

5,-Kč děti od 2 do 7 let, ZTP a vozíčkáři

25,-Kč děti 7-15let

35,-Kč nad 15 let


 

VSTUPNÉ NA NEOMEZENĚ DLOUHOU DOBU:

10,-Kč/den děti od 2 do 7 let, ZTP a vozíčkáři

40,-Kč/den děti 7-15let

55,-Kč/den nad 15 let


 

Činnost 5:


 

Hra na orchestr:

Vyzkoušíme si hru na jednoduché hudební nástroje (Orffovy nástroje), pustíme si z CD zvuky dalších hudebních nástrojů, pak se je budou děti učit napodobovat, pak si rozdělíme nástroje (někteří napodobují, jiní hrají na nástroje). Vychovatel bude dirigent, jde o spontánní projev, vnímání a prožitek hudby.


 


 

Neděle 16.1.2011


 

Činnost 1:


 

Hry na sněhu:


 

Uděláme si procházku do parku. S sebou si vezmeme boby a sáňky. Cesta bude trvat asi 10 minut. Mezi hlavní činnosti bude patřit bobování, sáňkování, postavíme si sněhuláka a zahrajeme si nějaké hry, např. koulovačka, hod na cíl a soutěž o nejhezčího sněhuláka.


 

Činnost 2 a 3:


 

Kolektivní prostorová práce – domeček:

Ještě před výrobou domečku zajdeme do místního obchodu pro velikou lepenkovou krabici.

Budeme vyrábět domeček. Začneme tím, že řezákem vyřežeme okna a dveře, seřízneme střechu. Domeček polepíme barevnými samolepícími tapetami, nebo pomalujeme. Domeček vyrobíme ve stylu perníkové chaloupky.


 

Činnost 4:


 

Nacvičení divadla- ,,Perníková chaloupka,,

Toto divadelní představení nacvičíme pro děti z našeho Dětského Domova. Vybereme 5 dětí, kteří budou chtít nacvičovat. Každé dítě dostane svoji roli a potřebné papíry k vystoupení. Vystoupení bude příští týden v sobotu.


 

Činnost 5:


 

Příprava jídla:

Nachystáme si nějakou dobrotu (rozepsat). Před přípravou jídla zajdeme do samoobsluhy a koupíme si potřebné suroviny. Základem dortíku bude korpus. Ten poté namažeme marmeládou, nakrájíme banán, nastříháme šlehačkou a ozdobíme lentilkami.